E bine să ai prieteni medici

vitamina b12M-am programat la medicul de familie pentru un consult de rutină. M-a pus să fac niște niște analize și, căpătând rezultatele, m-am prezentat din nou la el, pentru a-mi prescrie o rețetă. Mi-a spus că sunt anemic și mi-a dat sfaturi obișnuite: să mânânc destul și la ore fixe, să mă odihnesc bine, să fac mișcare și să iau câte o capsulă pe zi de vitamina B12. În aceeași zi, întâmplător, a trecut pe la mine George, un bun prieten, care este medic. Cu această ocazie, am constatat cât de bine este să ai prieteni medici.

George voia să-l consiliez în legătură cu un împrumut bancar. În timp ce-l tratam cu o cafea, a văzut pe masă rețeta doctorului de familie și m-a întrebat de ea. Am lăsat-o deoparte și am discutat problema pentru care venise la mine. În câteva minute l-am lămurit și a rămas să facă împrumutul de care are nevoie. Dar George nu s-a lăsat și m-a întrebat din nou ce e cu rețeta:

– Băiete, vitamina B12 se prescrie pentru afecțiuni psihice, afecțiuni neurologice și anemie. Tu mai ai și diabet, așa că de vină e și neuropatia diabetică. Deficența garvă de vitamina 12 poate duce la disfunții neurologice asemănătoare cu Alzheimer sau demență.

– Adică o iau pe arătură…

– Nu glumi pe tema asta! Nici deficiența moderată de vitamina B12 nu-i tocmai plăcută. Conduce la amorțeli în extremități, scăderea memoriei, anemie, depresie, scleroză multiplă… Mai mult, poate duce la neuropatie diabetică și anemie, cazul tău!

– Și există mai multe feluri de vitamina B12?

– Ei da, iată o întrebare bună! Există două forme de vitamina B12: cianocobalamin și metilcobalamină.

– Sună ca niște otrăvuri! Barem aia cu ciano cred că vine de la cianură…

– Ascultă, cianocobalamina e utilă prin suplimentare, dar efectele ei terapeutice sunt aproape nule, în cazul în care organismul deja bolnav n-o mai poate transforma în metilcobalamină, care are efecte neuroterapeutice foarte bune… Laptopul ăsta funcționează, sau îl ții drept bibelou?

– Funcționează, Georgică, sigur! Vrei să-i dau drumul?

– Dă-i, să căutăm un site… Uite, am scris: vitamine dr rath! Și aici găsim ce-ți trebuie ție, site-ul FarmaciaVerde.ro, unde dăm de metilcobalamină. E fabricată în Canada.

– Și ce face vitamina asta canadiană, Georgele?

– Băiete, acest produs, ca și toate celelalte prezentate pe site-ul FarmaciaVerde.ro, e un supliment nutriţional care se poate cumpăra și fără reţetă. Oricum, e bine să citești prospectul înainte de a-l comanda!

– Bine, dar tot nu mi-ai spus ce face vitamina. Și ai putea să-mi spui, în calitatea ta de doctor…

– Alo! Sunt aici în calitate de prieten! George sorbi din ceașca lui, în care cafeau se răcise deja și reluă: Totuși, vitamina B12 ajută la buna funcționare a sistemului nervos, joacă un rol în producerea de globule roșii și la metabolismul proteinelor, “subțiază” sângele și previne apariția unor afecțiuni cardiovasculare, nu lasă grăsimile să ți se depună în ficat…

– Deci e un soi de medicament minune! observai eu.

– Nu ești deloc atent, nu-i medicament, ci vitamină! Iar vitamina B-12 (ca toate vitaminele B) e asimilată bine în asociere cu o proteină. Așa că o capsulă conține metilcobalamină naturală și concentrat de proteină din orez.

– M-ai amețit, Georgică! Ce atâta tevatură pentru o biată vitamină!

– Tu ai vrut să rămân medic și în timpul meu liber…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *