Faci planul ca tiganul…

Nu stiu de unde au aparut cateva vorbe “de duh” de-ale noastre. Vorbesc de “faci planul ca tiganul” si de “ca tiganul la mal“.

Am impresia ca au fost facute doar ca sa discrimineze tiganii. Ca s-ar ineca la mal si ca ar face planuri proaste. Ca si cum ar avea de facut o afacere de miliarde si tiganul, exact cand celalat e sa scoata banii din buzunar, i-ar zice:
– Hai vericule, marca banu’ la bastanu’, mancati-as!
Business
Insa, prin astfel de situatii, am trecut cu totii, nu doar minoritatile, sa fim seriosi.

Tin minte cand, acum vreo 2 ani, nu s-a vandut un apartament de 86000 de euro din cauza a 500 de euro!
Adica a oferit maxim 85500 si celalalt n-a acceptat! Asta dupa ce in prealabil se iintelesesera la o suma intre 85 si 87 de mii.
Se facuse acte, intabulare, cadastru, cate si mai cate foi si hartogaraie inutila. Ca, la final, oamenii in loc sa semneze actele, sa se certe si sa plece bombanind. Pentru un mizilic de 500 de euro?

Ma rog, sa fim intelesi. 500 de euro nu-s de colea. Insa la o afacere de miliarde tu sa te cramponezi in banii de… hartie igienica (s=avem iertare), nu e chiar ok.

Exact pentru cazuri dificile din astea, cand ti-e teama sa incheeri o afacere ca si batuta in cuie, exista CILV.ro

Sa presupunem ca esti o firma mica, la inceput de drum. Un IMM, dupa cum se discuta in mediul de afaceri. Firma ta face… papuci de plaja. Nu vrei ca piata romaneasca sa geama de atatea si atatea produse turcesti sau chinezesti, sau pur si simplu, ai impresia ca papucii tai de plaja vor rupe gura targului, vor deveni un Crocs 2. Asa ca te apuci sa-i produci, sperand la ciolan. Insa, ca sa poti porni la drum, in orice business ai nevoie de capital.
Si pe ala de unde-l ai?
Nu vorbesc de capital mare, caci daca ai avea sute de mii de euro de bagat intr-o afacere, nu te-ai apuca sa faci slapi si flip-flops!

Atunci, ai nevoie de fonduri minimis. Acesta este un kickstart al afacerii tale. Este imboldul care-ti va pune afacerea pe roate. Scanteia care porneste motorul de 8 cilindrii in V.

Dupa aceea, totul fa fi usor. Atata vreme cat te pricepi cat de cat la afaceri si stii cum sa te invarti dupa cerere pietei, afacerea ta va merge bine.

Dar, in cazul in care veti fi calauzit in afaceri de deviza “Las-o ba, ca merge asa“, sa nu va aud cu “Aveam o afacere, mergea struna, si-a distrus-o statul!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *