Holy Bible sau Biblia sfântă

Îmi amintesc de câteva scene din filme. Niște greșeli frecvente. Cum ar fi că din orice apartement din Franța se vede Turnul Eiffel. Ceea ce nu-i total adevărat. Cred că din 50 de filme franțuzești văzute, pe geamul deschis se vedea Turnul Eiffel în peste 40 de filme.
La fel s-ar spune că-i o greșeală aia cu biblia care există în orice sertar din orice hotel, motel sau Hostel.
Și am căutat în stânga ți-n dreapta și se pare că-i chiar așa. Fiecare cameră are o biblie. Care, foarte rar dispare. Asta înseamnă că majoritatea americanilor au Biblie acasă, sau nu le pasă să fure una din motel.

Nu intru în discuții despre americani, despre credința lor sau a altora. discuția este alta. Despre biblie.
Știați că prima Biblie a fost editată de Johannes Gutenberg? A fost prima sa carte editată în masă, începând cu data de 23-02-1455. O biblie de Gutenber ar costa acum niște zeci de milioane de dolari.
În altă ordine de idei, Biblia este cea mai editată carte din lume. Și aici vorbesc atât despre editări tipografice, cât și despre editările făcute de oameni (preoți) asupra ei.

În zilele noastre biblia este o carte modernă. Adesea afișată ca o carte cu coperți negre și o cruce mare argintie sau aurie pe copertă. Exact cum o vedem și prin filme. Mă întreb cum de la americani este pe toate drumurile, iar la noi este atât de scumpă una? Sau, cel puțin, era.
Eu am găsit biblie din piele la un preț cu adevărat bun.
Totuși, nu am citit-o niciodată. Am vrut să mă apuc de câteva ori, însă nu am putut citi. Mi-e peste mână să pot citi în stilul ăla arhaic de-a vorbi.

auzisem că s-au făcut ceva reeditări adaptate la un limbaj modern. O asemenea biblie mi-aș dori să citesc. Doar e Cartea sfântă, cea mai vândută din toate timpurile. E plină de acțiune, lupte, războaie, minuni. Tot ce vrei are acolo.
Știe cineva unde să găsesc o ediție modernă?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *