În Băile Herculane există un nu-știu-ce care mă atrage

Probabil că știați deja că Băile Herculane este una dintre cele mai vechi stațiuni balneare din întreaga lume, fiind atestată și recunoscută încă de pe pe vremea Imperiului Roman. Vă vorbesc despre Băile Herculane datorită faptului că este stațiunea pe care o prefer și pe care o vizitez cu regularitate, cu toate că locuiesc la o mare distanță de aceste locuri pitorești. Deși am bătut mai toate cărările dealurilor și munților din jurul stațiunii, de fiecare dată, în Băile Herculane există un nu-știu-ce care mă atrage.
poza2

Nu pot spune ce anume, nu pot identifica un lucru anume, fiindcă toate îmi sunt familiare, chiar și riscul de a fi mușcat de vreo viperă sau să am o nouă întâlnire terifiantă cu vreo cobră deranjată de pașii mei. Am mai povestit prima și, sper, ultima mea aventură acest fel și nu vreau să mă repet. Pe atunci eram cazat la una dintre verișoarele mele, care lucra la spitalul din stațiune. De o vreme s-a mutat într-un spital din Timișoara, așa că sunt nevoit să caut un alt loc de cazare.

M-am interesat și, dacă v-ați hotărât să vă petreceți concediul de odihnă într-un cadru deosebit, e bine să rețineți faptul că sunteți așteptați la Complexul turistic Sara’s Sons Baile Herculane, unde puteți beneficia de servicii de înaltă ținută. Ei bine, nu vă așteptați să vă descriu cu lux de amănunte camerele în care vă puteți caza și întregul complex, cu două piscine și un modern cabinet de cardiologie.

Mă mărginesc să vă spun că întregul complex a fost renovat în urmă cu doi ani, că mobilierul e nou, iar personalul este ospitalier și plin de solicitudine. În caz contrar, aș ajunge ca turistul dintr-un banc, care a fost în Paris și, la întoarcerea acasă, a fost întrebat de un amic ce a văzut în capitala Franței:

– Eh, nu prea am ce să-ți povestesc despre Paris. În tot cazul, este supraevaluat, nu-i mare lucru de el…
– Cum, omule, nu ți-a plăcut Parisul?! Ai vizitat vreun muzeu? Sunt atâtea de văzut…
– Nu, n-am intrat în niciun muzeu.
– Bine, dar ai văzut barem Turnul Eiffel…
– Nu, nu de aproape, l-am zărit puțin din avion, la întoarcere, dar era cam ceață afară.
– Oricum, sunt bulevardele și e absolut obligatoriu să te oprești în una dintre vestitele cafenele pariziene…
– N-am văzut domn’e nimic! Am stat numai camera de hotel, să profit cât mai mult timp de ea, la cât am plătit cazarea…

Ei bine, în Băile Herculane, prețul cazării nu-i exagerat la Sara’s Sons, deși camerele sunt primitoare și te îmbie la odihnă. În Parcul Central, pe vremuri, familia împăratului Franz Joseph obișnuia să se recreeze la poalele arborelui de Sequoia. Acum, oricine poate face același lucru sau să plece în drumeție pe dealurile și munții din apropiere, ori să viziteze atracțiile stațiunii:

Muzeul „Băile Romane Imperiale”, Statuia lui Hercule, Chipul lui Decebal de la Mraconia, mănăstirile Sfânta Ana, Vodița, Piatra Scrisă și Tismana, Cazanele Mici și Mari ale Dunării, Peștera Ponoare, Parcul Național Domogled, Valea Cernei cu Grota haiducilor, Grota cu aburi, Crucea Albă, Platoul Coronini, Barajul Prisaca și Podul lui Apollodor din Damasc.

Desigur, orice turist poate beneficia de vestitele comori ale stațiunii Băile Herculane, apa sulfuroasă și ionizarea negativă a aerului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *