Orice copil are o jucărie?

Pe lume sunt miliarde de jucării. De la o banală minge de plastic la jucării complexe, mașinuțe cu telecomandă, drone, elicoptere, roboței care se dau peste cap etc.
Având în vedere numărul lor imens, ar fi subînțeles faptul că fiecare copil are măcar o jucărie. Ei bine, FALS!

În China, cel mai mare producător și exportator de jucării din lume, milioane bune de copii nu au avut o jucărie în viața lor. Unii împlinesc 18 ani și nu au văzut măcar jucăria cum arată.
Alții, au văzut o jucărie, cândva, demult. În cercul lui, pe lângă ceilalți copii defavorizați, el este rege. Poate vorbi zile în șir despre jucăria pe care a văzut-o. chit că era doar o minge, un simplu băț cu o zornăitoare în vârf, sau ceva mai evoluat, ca de exemplu, o păpușă.

costliest-barbie-barbie-no-1Și că tot am ajuns să vorbim despre păpuși, cele mai cunoscute păpuși din lume, știați că sunt păpușile Barbie?
Nu vă gândiți că au fost cele mai căutate în anii 80 sau 90 (când eram noi copii). Încă de la începuturi, păpușile Barbie au avut un succes enorm. Barbie a fost creat în 1959 după o păpușă germană, numită Bild Lilli.

Dar, să revenim la jucăriile noastre. Cu toții am avut jucării când am fost mici. Până și părinții noștri, chiar dacă n-au fost crescuți în puf, tot au avut măcar o minge, o bărcuță etc.
Îmi aduc aminte când îmi povestea mama, că, împreună cu sora ei, aveau o păpuță de cârpe. Și-o iubeau așa mult, încât niciuna nu voia s-o lase celeilalte. Și într-o zi, s-au certat pe păpuță, încât una a rămas cu capul păpușii, iar cealaltă cu corpul.
Însă, tot răul spre bine. După ce au plâns jumătate de zi, au decis să se joace împreună. S-au jucat ce s-au jucat așa cu păpușa, ulterior, tot împreună, reparând-o.
Așa au învățat amândouă să coase, cusând biata păpușă.

Așadar, acesta este un caz fericit. În care, deși fără dare de mână, copiii au avut o jucărie.

Însă, în Africa și-n regiuni sărace din Asia, copiii n-au văzut o jucărie niciodată. Poate doar un cățel sau o pisică, pe post de animal de companie. Însă, o jucărie, niciodată.

Văzusem, mai demult, când ONU și Crucea Roșie s-au dus cu ceva ajutoare în Africa, pe lângă hăinuțe și mâncare, copiii au primit și câte o jucărie. Unii mușcau de ea, alții dădeau cu ea de pământ, neștiindu-i rostul.
Așa cum s-a întâmplat până nu demult cu oameni care n-au văzut niciodată zăpadă. Făceau bulgări apoi mușcau din ei, nevenindu-le să creadă că zăpada, este, de fapt, apă!

Așadar, data viitoare când vedeți că cel mic nu e foarte încântat de jucăria primită, încercați să-i dați o lecție de viață.
Dați-i exemplu nu neapărat de copiii din Africa sau China, ci de copii cunoscuți lui.
– Uite, de exmplu, tu ești bun prieten cu Gigel. Dacă Gigel n-ar fi avut niciodată o jucărie, ce-ar fi făcut?
– Nu știu! Gigel are jucării mai frumoase ca mine!
– Să zicem că fratele lui Gigel nu are nicio jucărie și i-ar plăcea mașinuța asta a ta. Ce-ai face? I-ai da-o lui sau nu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *