Legatura dintre povesti si incaltaminte pentru copii

Motanul incaltat” a ajuns subiect de disputa intre copii. Nu actiunile lui sunt discutate, nici firul povestii, nici finalul.

Disputa a fost iscata de faptul ca el este incaltat – de ce trebuie asta? – au zis baieteii. Pentru ca, daca este imbracat trebuie sa fie si incaltat – au sustinut fetitele – cu o logica precoce si imbatabila. Si asa mi-am dat seama ca, pe langa povestea in sine, copiii sunt atenti si la detalii, cum nu i-am crede in stare! Si asa mi-am dat seama ca incaltamintea pentru copiii reprezinta un element vestimentar deloc de neglijat pentru ei, chiar daca sunt mici si cu gandul doar la joaca. Mai mult decat atat, fetele vad altfel decat baietii necesitatea si importanta incaltamintei pentru copii. Nu mai bine sau mai rau, ci doar altfel!  Baietii nu dau importanta amanuntelor, pentru ei mai putin conteaza daca poarta adidasi sau ghete, asa cum la maturitate cu lejeritate pot incalta sosete desperecheate fara a intelege mirarea lumii. Pentru baieti n-are nicio importanta daca Motanul este incaltat, iar daca da, ce conteaza ca are cizme sau slapi?!
puss

Cu fetele situatia e altfel. Pentru ele fiecare accesoriu conteaza, sunt atente la detalii, iar daca avem o poveste, sigur acele detalii au rolul lor. Bagheta magica oare din ce este facuta? Ce forma si culoare are? Motanul are incaltaminte pentru copii sau umbla cu ce-a gasit pe la adulti? Cizme? Asta ii confera siguranta si fermitate. Plus ca sunt foarte frumoase – sunt rosii? Uau! – evident ca rosu e cea mai grozava culoare. Iar Motanul din poveste devine atat de istet si datorita cizmelor sale, nu-i asa?

Si uite-asa, constatam ca lucruri carora parintii nu le dau importanta – furati de grijile diurne – sunt extrem de importante pentru copii si mai ales pentru psihologia lor. In urma discutiei intre copii despre Motanul incaltat – desfasurata la o grupa de gradinita – am realizat ca micutii nostri nu sunt superficiali, ei dau atentie lucrurilor din jur si au impresii puternice, chiar daca deseori nu stiu sa exprime aceste impresii. Decat daca sunt intrebati si ascultati cu rabdare. Voi aveti aceasta rabdare? Ca parinti, tineti cont de gusturile si preferintele copiilor vostri? Mai ales atunci cand le cumparati jucarii, imbracaminte sau incaltaminte pentru copii – adica lucruri pe care ei le poarta si nu altcineva!…Este stiut ca daca ei sunt inconjurati de lucruri care le plac, confortul lor fizic si emotional este la cote maxime si-atunci avem niste copii fericiti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *