Mai citeste cineva?

Vad ca din ce in ce mai multi oameni (si eu printre ei, din pacate), citesc din ce in ce mai rar.
– Cum adica? Eu citesc in fiecare zi! imi veti reprosa.

Incerc sa ma explic in continuare. Sa va pun o singura intrebare:
– Care este ultima carte citita?

Peste jumatate veti minti. Ca ati citit Dumnezeu stie ce roman modern o fi acum la moda. Asta ca nu cumva sa pareti necitit (sa nu spun fara cultura generala sau prost) fata de cei din jur.
Insa, Ultima carte posibil sa fi fost citita acum 2-3 ani. Si aia una re-re-citita.

Una din caartile mele preferate (si nu mi-e rusine s-o recunosc, iar) este Derbedeii mei de Nicuta Tanase.

In rest, rar citesc un ziar macar. In plus, citim zilnic informatii de pe net. Informatii pe care, cateodata, le luam de bune. Adevarul e ca s-a ajuns undeva departe cu internetul asta. Pe vremea BBS-urilor (Buletine Board System), informatia venea din surse sigure. Asadar, ceea ce citeai era 100% adevarat.

media lie 1Tin minte ca prin anii 94-95, aparuse o stire de umbla pe internet ca fiind reala. Fusese citita si comentata de sute de mii de oameni in prima saptamana.
Povestea spunea ca un grup de hackeri a spart un satelit militar si-a provocat o avalansa pe un munte, utilizant laserul montat pe acel satelit.

Dupa vreo 3 saptamani s-a anuntat oficial ca toata povestea fusese bine pusa la punct de cativa prieteni, asi in calculatoare. Iei sparsesera cu adevart satelitul militar, avand acces la informatii ultrasecrete. Si exact ca-n filme (asa veti vedea ca si filmele au un sambure de adevar), acuzatiile impotriva lor au fost retrase, iar ei angajati ca experti in securitate informatica. Unul la Pentagob, unul la NSA si altul lucra numai cu firmele mari: Apple, IBM, Microsoft etc.

insa, am fost o multime de oameni indusi in eroare. Si aia a fost in 1995. De atunci pana acum au aparut miliarde de minciuni pe internet. Si din acest morman de minciuni, omul cu ce se alege? Care e adevarata informare? Avand in vedere ca si unele publicatii serioase, ba chiar televiziuni, iau de buna vreo stire prefabricata, apoi o imprastie mai departe in lume.

Cazurile sunt, indtr-adevar rare. Un caz recent a fost acela cu scrisoarea unui anume George Eliott care ne vana ursii apoi ne arunca vorbe de genul: “i will kill all of your bears and deers and i will get away with it. You have cheap politicians and inexistent police“… ori ceva de genul asta.
Atunci o groaza de oameni s-a revoltat impotriva acelui George. S-au creat pana si petitii on-line pentru a opri acel ucigas nenorocit!
Stirea a rulat ca buna timp de o saptamana, in toata mass-media romaneasca.

Asadar, pe cine sa mai crezi? Lumea incepe sa-si piarda increderea in mass-media.
– Peste tot numai minciuni! Da-i incolo de mincinosi!

Pentru cultura generala, eu recomand cateva Carti de Richard Wurmbrand. Citindu-le veti descoperi acel ceva care “se afla undeva acolo, departe de noi”. ADEVARUL! Adevarul acela pe care il cautam in mass-media si nu-l gasim mai niciodata!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *