Prăjiturile nu se mănâncă, se savurează!

Știți cum se mănâncă o prăjitură? Sunt implicate mai multe simțuri: mâncăm cu văzul, cu mirosul și abia mai apoi cu papilele gustative. Din păcate, rămân neimplicate simțul tactil și auzul, pentru a avea o experiență totală. Nu încercați, garantez că o prăjitură n-o să vă spună nimic la ureche! Și nu, nu mângâiați niște frișcă! Cert e un lucru: prăjiturile nu se mănâncă, se savurează…
Carolina

Dacă savurați un profiterol, de exemplu, veți înțelege! Este făcut din gogoși de ecler umplute cu cremă de vanilie, sos de ciocolată și frișcă. Salivez în timp ce scriu, iar tastatura mea e în pericol…
Cui nu-i plac dulciurile? Să nu-i credeți pe cei care spun că nu le plac, indiferent că sunt copii, părinții lor sau chiar bunicii acestora. Din amintirile mele face parte o zi în care m-am îndurat să-i ofer tatălui meu puțin din prăjitura mea. M-a refuzat, spunând că e doar pentru copii, nu pentru oamneii mari.
Peste ani, când aveam deja casa mea, mi-am vizitat părinții pe neanunțate. În frigider am găsit un carton de prajituri. Îmi plac prajiturile de la cofetarie, de multe ori sunmai bune decât cele făcute în casă. Erau proaspete, cu ciocolată și frișcă. Abia atunci am aflat că, de fapt, tatăl meu era topit după dulciuri. Sigur, am dat iama în ele. Totuși, părinții mei, atunci când mă vizitau, nici nu îndrăzneau să deschidă frigiderul. Dar asta-i altă poveste…
Cred că am mai scris undeva că cercetătorii americani ai Institutului Naţional pentru Dependenţa de Droguri au constatat că şi anumite mâncăruri creează dependenţă şi determină un consum tot mai mare, ca și toate tipurile de droguri.
În top 10 al alimentelor care dau dependenţă cinci dintre acestea conțin zahăr în cantități mari: tort, suc, înghețată, prăjituri și ciocolată. Da, aveți dreptate, toate au multe calorii și ne îngrașă. Dar am și o veste bună: ciocolata neagră (preferata mea) îmbunătățește sănătatea cardiovasculară.
Tortul de ciocolată e preferat de majoritatea oamenilor. Sucul nu-i un aliment propriu-zis, totuși a fost inclus în acest top. Personal mănânc înghețată cu mare plăcere în orice anotimp, iar prăjiturile creează aceeași dependență ca și cocaina.
Dacă mâncăm ciocolată, ar trebui să știm că aceasta conține feniletilamină, o substanță care favorizează eliberarea endorfinelor în organism. Endorfina este supranumită “hormonul fericirii”, reducând semnificativ intensitatea durerii și anxietatea.
Corpul nostru eliberează endorfine atunci când mâncăm unele alimente, cum ar fi ardeii iuți și ciocolata, în timp ce facem exerciții fizice foarte solicitante, atunci când râdem și, bineînțeles, în timp ce facem dragoste. Deci există o legătură între un narcoman, un dependent de sex și un gurmand. Cu toții sunt robii endorfinelor…
Cofetăria TicTac, pe care o frecventez, de obicei, se găsește în cartierul bucureștean Titan, fiindcă locuiesc în apropiere și o știu de multă vreme. Ultima oară am mâncat de acolo un mousse în două culori și o Caroline (foaie de ruladă, cremă de ciocolată, frișcă, toate decorate cu fructe proaspete).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *