Preferintele copiilor: le anihilam sau le modelam?

Fiecare dintre noi are impresia (uneori convingerea) ca are gusturi alese si un stil aparte. Cand apar copiii ne dorim sa ne semne. La fizic si chiar la temperament. Am dori sa ne mosteneasca toate calitatile si sa n-aiba niciun defect – de ca si cum un copil si-ar putea selecta ADN-ul.
Crescand, il influentam – chiar si atunci cand nu vrem asta. Copilul, mai ales in primii ani de viata, este ca un burete care absoarbe orice informatie ii apare in jur: vizuala, verbala, comportamentala. Am vrea sa ne mosteneasca si gusturile, pasiunile, preferintele. Numai ca noi, parintii, uitam ca fiecare copil este un individ unic care se dezvolta pe tiparul ADN-ului sau, dar influentat de mediul in care traieste.
kids

Am intalnit parinti suparati pe copiii lor pentru ca acestia nu imbracau hainele cumparate fara a fi intrebati, care refuzau cadouri costisitoare dar care nu le placeau, sau care nu acceptau incaltamintea pentru copii cumparata de mama. Nici nu conteaza varsta! Daca aceste asa-zise mofturi apar mai devreme, asta e un semn ca micutul are personalitate si nu inghite orice, doar pentru ca zice mama!
Exprimarea preferintelor lor, chiar daca sunt in dezacord cu ale parintilor, n-ar trebui sa fie un motiv de suparare sau disputa. Parintii au – daca vor si daca sunt atenti! – diverse parghii de a-si modela copiii.
Ca parinti, nu uitati un lucru: maturitatea este la voi, nu la copii. Deci de voi depinde felul in care gestionati o controversa si cizelati gusturile lor.
Ar fi de preferat sa stiti ca aspectul fizic este foarte important pentru copii, face parte din personalitatea lor – este felul in care ei se infatiseaza lumii.
Interzicandu-le sa poarte o anume vestimentatie, le stirbiti stima de sine. Lasati-i sa poarte ce vor, respectand niste limite de bun simt:
– vestimentatia sa fie in acord cu vremea de afara – pentru sanatatea lor!
– sa fie decenta si potrivita cu evenimentul la care merg ei.
– limitati acumularea de haine si incaltaminte – in limita necesitatilor!, chiar daca dispuneti de un buget bogat.

Acum aveti de unde alege hainele si incaltamintea pentru copii. Atat la magazinele fizice, cat si la magazinele online gasiti o gama larga de produse de unde puteti alege impreuna.
Deci, lasati-va copiii sa-si aleaga vestimentatia pentru ca astfel isi dezvolta personalitatea. Nu va infuriati vazand niste modele mai bizare, moda lor va trece… Dar punand frana gusturilor copiilor, ei se vor simti raniti, chiar daca n-o vor arata.

Magazinul online PantofiorulFermecat poate fi accesat: click aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *