Relatia problematica intre parinti poate afecta echilibrul emotional al copiilor

In trecut exista celebra fraza stam impreuna de dragul copiilor, ca si cand era o rusine a societatii sa te desparti de partener, in conditiile in care erau copii la mijloc. Nici mai departe nu rasarea un orizont mai bun, pentru ca cel putin o mama singura era vazuta drept vinovata ca ai sai copii nu cresc intr-o familie monoparentala. Asadar nici nu se mai punea discutia de viata refacuta.

Daca am intelege in schimb ca ceea ce conteaza mai mult este echilibrul, poate ca ar fi mai bine. Nu este suficient ca un copil sa creasca langa mama si tata, cand cei doi au probleme de cuplu si sunt intr-un permanent conflict. De aceea exista si psihoterapie cuplu.

Dupa cum spun specialistii, cand relatia de cuplu nu functioneaza bine, „daunele” sunt emotionale si se reflecta si asupra copiilor. Atmosfera din casa afecteaza dezvoltarea psihica a copiilor si ii afecteaza mai mult decat pare. Desigur, acest aspect nu anuleaza faptul ca este la fel de importanta relatia parinte-copil. Orice varsta ar avea copiii, acestia vor fi receptivi si vor resimti aspecte negative ale relatiei defectuoase intre tata si mama. Acest lucru ajunge sa afecteze intr-atat incat sa aiba impact si in relatiile de viitor, in reusita scolara sau profesionala a copiilor.

Copiii devin oglinda parintilor

Chiar daca la momentul unei discutii aprinse intre parinti pare ca cel mic nu este afectat, de fapt acestuia i se imprima in subconstient comportamente pe care le va duce mai departe. Asadar acolo unde parintii isi doresc realmente o viata fericita, trebuie sa se gandeasca la implicatiile pe termen lung si sa fie ei insisi exemple ale echilibrului pentru copiii lor.

Psihoterapia de cuplu poate ajuta. Nu in sensul de a defini fericirea pierduta intr-un cuplu, ci de a ajuta ca mediul familial sa fie unul mai placut pentru toata lumea. Gestionarea emotiilor, a starilor, a gandi lucid si empatic sunt poate aspecte de care cei doi parinti nu isi dau seama, intocmai ceea ce lipseste pentru ca in loc de discutii aprinse sa existe comunicare eficienta.

Psihoterapia trebuie sa fie o alegere a ambilor parteneri. Este ca si in viata, ambii au un rol. Asta in conditiile in care psihoterapia de cuplu se va dovedi si eficienta, incepand mai intai de toate cu a constientiza ca exista un impas, o problema si se doreste a lucra la a depasi o astfel de criza de cuplu.

Desigur, nu doar cuplurile care au devenit deja parinti ajung la psihoterapeut. De fapt nici nu are legatura cu a fi sau nu casatoriti sau cu durata relatiei. Pur si simplu, cand cei doi dintr-un cuplu isi dau seama ca au ce imbunatati pentru ca relatia sa fie mai fructuoasa, pot apela cu incredere la un psihoterapeut.

In viata moderna, adesea pusa sub influenta stresului, putem fi usor distrasi. Pare mai comod sa stim ca partenerul este acasa si se ocupa de copii. O astfel de delasare, a gandi din perspectiva unui parinte exclusiv si a uita de perspectiva de partener de viata este o alta frecventa greseala. Inclusiv intr-un asemenea caz, precum si in multe alte situatii, apelarea la un psihoterapeut poate fi solutia potrivita, pentru a asigura fericirea intregii familii si o crestere armonioasa a copiilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *