Restaurante bune gasim si la noi?

Nu sunt deloc o fire simandicoasa. Nu am prea mancat la restaurante de 5 stele. Abia am fost la 3 hoteluri de 5 stele in viata mea. Nu, nu vad diferenta intre acasa si hotelul de 5 stele ca diferenta dintre caruta si Ferarri Enzo. Nicidecum.
Insa, la restaurante eu nu inteleg unele chestii:

– cum de o biata friptura de 150-200 de grame costa intre 15 si 300 de lei?
– de ce o salata formata dintr-o rosie, jumatate de castravete, un sfert de ceapa si un ou fiert costa intre 10 si 200 de lei?
– cum de o inghetata la 3 cupe ajunge sa coste 300 de lei? 100 de lei cupa?

Imi veti spune, probabil, ca-s un taran prost care s-a crucit cand a vazut liftul.
Nu, nu m-am crucit. Si da, sunt de la tara. Asta nu inseamna ca-s mai prost sau mai cu glagorie decat altii.

Si stiu ca nu-s singurul care crede asta. De aceea avem mii de corporatisti care-si comanda de mancare prin FoodPanda.

– Mancare foarte buna
– servicii ireprosabile
– livrare super-rapida

Tare as vrea sa vad un restaurant d-asta de lux cum da chix cand vine o balena (client cu dare de mana) si comanda cate-n luna si-n stele, promitand un bacsis mai mult decat generos. Sa-l vad atunci pe ospatar cum suna repede la ursul Panda sa-i ceara urgent 40 de pizza, c-a venit nea Caisa cu tot haremul dupa el. As plati sa vad asta!

Insa merg pe firul logic. Un kilogram de muschi de porc face 28 de lei. Hai 30 de lei, la cea mai scumpa piata.
Cum de-mi vinzi mie o felie dintr-un kilogram cu pretul unui intreg kilogram? Ce, focul folosit la prajirea carnii cu pricina era foc de la torta olimpica? Mirodeniile au fost aduse peste mana din Indii, mai ceva ca-n Dune?
Bucatarul ala care-a prajit carnea e singurul meserias al lumii care stie cum sa foloseasca focul, carnea si mirodeniile? Nu inteleg care e treaba.
La fel nu intelegeam cum de o pereche de bascheti costa 400 de lei, iar unii din piata doar 50 de lei. Apoi mi s-a explicat faptul ca, nu neaparat produsul in sine face banii aia, ci firma. Platesti firma.

Am vazut cat tinea o pereche de bascheti originali, fata de unii no-name, nu neaparat replici. Ori tin mai mult, ori la fel, depinde de cum si cat ii porti.

Insa, la restaurant, unde-i spilul? A venit Dumnezeu sa gateasca porcul ala, de-mi ceri 300 de lei pe-o imbucatura?
La fel si la portiile alea de nunta, facute in restaurante de fite. O felie subtire de salau, cu o felie de lamaie pe ea si c-o frunza de marar, costa 60 de euro!
La mine la nunta, am folosit serviciile unui restaurant excelent. Preturi normale, mai mult decat accesibile si mancarea atata de buna incat ti se topea in gura, intr-un curcubeu de savori!

Sa ma ierte Dumnezeu ma, dar salaul ala e un peste normal. Nu-i delicatesa, peste fubu (peste balon – blow fish), care trebuie pregatit cu mare grija ca nu cumva sa dai ortul popii otravit.
Da, e mai rar, deci de aceea mai scump, aia inteleg. Insa e sub 100 de lei kilogramul. Cum de-mi ceri 300 de lei pe-o felie stravezie?
foodpanda (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *