Am trecut Bacul! Cu avionul, cum altfel?

planePe vremea când dădeam eu Bacalaureatul, în 1999, elevii încă mai învățau. Nu pe rupte, dar măcar de un 5 amărât, tot se învăța. M-am tot uita anii ăștia la TV în preajma Bacalaureatului și m-am crucit. Există școli cu rata de promovabilitate 0%! Nici ăia din lumea a treia, de-i bâzâie muștele nu-s așa catastrofali.
Și cu ocazia Perlelor de la BAC (da, an de an mass-media și-a făcut obicei din a difuza așa-zisele “perle” ale elevilor), mi-am adus aminte o “perlă” de m-a salvat la engleză.
Nu-i vorba că nu știam, doamne ferește, însă începusă să-mi pună întrebări despre avioane, zbor și alte alea. Eu, care la vremea aceea nu văzusem niciodată un avion aproape de mine. Ce vedeam la TV erau filme americane!
Și-am stat și m-am gândit despre ce să vorbesc. Profesoarele (erau două) se cam plictisiseră de momentele astea de liniște mormântală (nici ăăăăă nu-mi ieșea, trebuia să bălmăjesc ceva în engleză). Și mi-am amintit cum plecase vărul meu în vizită în Italia în urmă cu vreo 5 ani. S-a urcat în avion și tot drumul dus dormise. La întoarcere nu i-a mai priit așa bine, deoarece dăduse de niște goluri de aer de făcea avionul ca acceleratul. Și-n aer, nu prea-ți arde de glumit cu treburi d-astea.
Și-mi spuse el atunci că primul gând pe care l-a avut când a coborât din avion, pe aeroport, a fost să viziteze o toaletă.
– Ca să dau afară toate alunele alea vere! Mâncase 3-4 pungi de alune, ca să-mi treacă frica, vorba vine. Și nu-ți spun că mi s-a întors? Dar mi-era frică să mă mișc de pe scaun?

Așa că, la Bacalaureat, mi-am dres glasul și-am început:
– Peanuts!
– What?
– Peanuts! Don’t eve think of eating peanust on flight!
– Why? they asked.
– Because that will get you sick. My cousin had an accident a while ago, after eating some nuts on the plane, and he throw up in there. And they can’t open a window, on a plane, you know?

Și-au râs. Au râs profele de mi-au pus nota 9 și mi-au urat sănătate. Nota 9 era cea mai mare atunci. Există profesori care nu dau nota 10 decât în cazuri extreme. Au fost trei note de 9 atunci la Engleză la Bacalaureat. Una dintre ele, a mea.
Și uite așa am trecut eu bacul (ferry-boat) cu… avionul!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *