Un avocat bun poate face diferența în instanță

N-am înțeles de ce un om caută un avocat foarte bun, atunci când are vreo problemă juridică. Din moment ce suntem cu toții egali în fața legii și faptele ne sunt judecate conform acelorași legi, de ce un avocat reușește să demonstreze că noi avem dreptate și nu partea adversă. Apoi am înțeles că și avocații, și judecătorii sunt oameni. Altfel ar fi fost simplu: se prezentau actele fiecărei părți și un robot stabilea cine are dreptate. Da, suntem egali în fața legii, dar un avocat bun poate face diferența între învins și învingător în orice instanță.

Discutam cu prietenul meu, Andrei, la o cafea, care de curând câștigase un proces cu un vecin, în legătură cu o bucată de pământ pe care fiecare și-o disputa. Nu mă interesau detalii legate de această dispută, ci un sfat legat de avocatul care mi-ar putea apăra cel mai bine interesele. Știam că avocații sunt specializați pe anumite domenii și Andrei îmi putea da un sfat.

– Un avocat cu experiență în divorțuri te-ar putea ajuta și într-un caz de delapidare de fonduri europene, să zicem, dar ți-ar trebui un specialist în astfel de spețe, îmi explică doct prietenul meu. Așa și în cazul tău: ți-ar trebui un avocat hârșit în cazuri asemănătoare. Înțeleg că sunt implicate mai multe părți în disputarea unei mari suprafețe de pământ și a unei case, ambele situate în apropierea Bucureștiului.

– Păi da, dar să vezi că nu ne putem înțelege nicicum, fiindcă nu există niciun testament, îl întrerupsei eu.

Lamya_Haratau– Am înțeles asta. Și-ți trebuie un avocat priceput în astfel de spețe. E simplu. Cauți pe internet avocat drept penal Bucuresti și vezi ce site-uri găsești. O să ai de unde alege.

– Ei da, dar te-am chemat pe tine ca să-mi explici de ce ar trebui să iau legătura cu avocatul tău. Sau nu mi-l recomanzi?

– Ba da, însă a fost singura speță în care a lucrat pentru mine. S-a descurcat admirabil, ca să fiu cinstit, dar mai există și alți specialiști.

– Normal că există, dar aș apela la cel care ți-a rezolvat ție cazul, care am înțeles că a fost foarte complicat.

Andrei chicoti și își goli ceașca de cafea. Aveam ceainicul lângă noi și îi umplui din nou ceașca. Andrei trase din țigară și reluă:

– Avocatul meu e un reputat specialist, cu o bogată experiență în dosare dintre cele mai complexe și dificile. El va ști să găsească cea mai bună abordare pentru cazul tău.

– Da, coane, totul e ca el să știe să-mi maximizeze șansele, în funcție de atuurile pe care le am. Toate detaliile dosarului trebuie studiate cu rigurozitate, astfel încât orice aspect care îmi este favorabil să fie exploatat la maximum.

– Așa-i, băiete, cunoștințele și experiența acumulate vor fi adaptate problemelor pe care le ai. Uneori, numai un chițibuș găsit de un avocat priceput poate face diferența între închisoare și libertate. Nu-i cazul, dar vreau să dau un exemplu.

– Stai că nu pricep! Păi ce, măiestria unui avocat se reduce la puterea de a găsi chichițe?

– Eh, ai zis-o! El trebuie să-ți înțeleagă problemele și să se asigure că vei beneficia de toate garanțiile dreptului la apărare pe care ți le conferă legislația în vigoare. Trebuie să se implice cu seriozitate și profesionalism în dosar și să tragă din greu. Eu asta susțin. Dar dacă poate găsi și un amănunt care ție ți se pare nesemnificativ, să știe să-l exploateze în favoarea ta.

– Mă, ce frumos argumentezi! M-ai convins, așa că dă-mi numărul lui de telefon!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *